12
za, juni

Sport & Lifestyle
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0514 regio Gezondheid - Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit, veilig om te drinken en de gezondste keuze. Maar soms kan te veel lood in kraanwater voorkomen. Bijvoorbeeld als er in huis loden leidingen of nieuwe kranen en/of leidingen zijn.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat lood schadelijker voor de gezondheid is dan eerder gedacht. Samen met de Friese gemeenten gaat GGD Fryslân hiermee aan de slag.

Panden voor bouwjaar 1960

In huizen of panden die voor 1960 zijn gebouwd kunnen nog loden waterleidingen aanwezig zijn. Hier is het risico op lood in drinkwater dus hoger. Na 1960 werd lood niet meer gebruikt voor waterleidingen. De leidingen buitenshuis zijn vrijwel allemaal vervangen door het drinkwaterbedrijf.

Scholen en kinderopvangcentra

In Friesland zijn ongeveer 1.000 basisscholen en locaties van kinderopvang die gebouwd zijn voor 1960 (bron: Atlas Leefomgeving, RIVM). Gezien de ouderdom van deze panden is het mogelijk dat de waterleidingen van deze gebouwen nog van lood zijn. Het hebben van loden leidingen is niet verboden, wel erg onwenselijk.

Wat gaan GGD en gemeenten doen?

In het kader van de Wet op de kinderopvang controleert GGD Fryslân de Friese kinderopvanglocaties, gastouders en BSO’s. De GGD-toezichthouders zullen dit onderwerp meenemen in hun (standaard) controle en de houder van de kinderopvanglocatie erop wijzen als er loden leidingen aanwezig zijn. Gemeenten zullen zelf de schoolgebouwen moeten controleren op de aanwezigheid van loden waterleidingen. Daarnaast zullen verpleegkundigen en artsen op het (GGD) consultatiebureau jonge ouders attenderen op het voorkomen van lood in drinkwater, veroorzaakt door loden waterleidingen/ nieuwe leidingen of kranen.

Meer informatie over lood in drinkwater

Hoe controleer je je woning of pand op loden waterleidingen? En welke gezondheidsrisico’s kent lood in drinkwater? Kijk op de website www.GGDFryslan.nl voor meer informa

Foto: Afbeelding van 

Hebi B. via Pixabay

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.